AKTUALNOŚCI

06.09.2016

SOUS VIDE

krolik_1SOUS VIDE, czyli sposób obróbki „bez powietrza”. Metoda ta, uznawana przez wielu szefów kuchni (lecz również i gości restauracji) za element sztuki kulinarnej, uznaje próżniowe pakowanie produktu i jego powolne gotowanie w wodnej kąpieli jako klucz do wydobycia z dania wszystkiego, co najlepsze. Dzięki takiej właśnie obróbce danie potrafi być jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż gdyby przygotowane było w sposób tradycyjny.
Najwięcej korzyści bez wątpienia uzyskują produkty mięsne. Dzięki metodzie sous vide zachowują one swoje naturalne soki wraz z całym ich dobrodziejstwem witamin i mikroelementów. Struktura mięsa pozostaje praktycznie nienaruszona, co gwarantuje również i estetyczną prezencję na talerzu. W efekcie goście restauracji otrzymują zatem danie najwyższej jakości – zdrowe, pięknie podane i przede wszystkim smaczne. Metoda sous vide doskonale wpisuje się więc w tak bliską przecież Restauracji PINO Garden sentencję „Eat Well & Feel Good”, stając się jednocześnie jednym z jej istotnych elementów.

[W PINO GARDEN metodą sous vide przygotowywane są takie pozycje z karty menu jak m.in.  kukurydziany kurczak supreme, polędwiczka wieprzowa, królik czy kaczka.]